четвер, 24 грудня 2015 р.

Українські вечорниці

З давніх давен наша Україна славилася величними традиційними святами та обрядами. І кожен  хто не черствіє душею, хто сповнений любові й доброти до української спадщини повертається до традицій свого народу.
Одним із свят, яке завжди відзначали наші батьки та діди було велике зимове свято, особливо важливе для молоді - день Андрія. Це свято відзначалося 13 грудня і вважалося днем пам`яті мученицької смерті одного із 12 апостолів, Андрія Первозванного.
Так на честь Андрія Первозванного і з`явилося свято. Вечері перед цим святом проводились Андріївські вечорниці. Дівчата ворожили, а хлопці робили збитки. Ці традиції збереглися в нас і до сьогодні .
14 грудня 2015року в бібліотеці смт. Золотий Потік відбулися українські вечорниці. Старше покоління згадувало та розказували молодшим  як проходили вечорниці колись, яких пісень співали, як проводили час.
 Мета заходу - відродити  обряд проведення вечорниць,  показати його красу та виховувати бажання відроджувати і оберігати народні звичаї в молоді , прищепити їм інтерес до історії та культури нашого краю.





 

Немає коментарів:

Дописати коментар