середу, 28 вересня 2016 р.

Історія Золотопотіцької бібліотеки


В кінці XIX ст. на початку XX ст.в містечку Золотий Потік була створена бібліотека. Засновником її був Степан Танчаковський. Товариство "Просвіта", засноване у Львові в 1868 році,  призначило його своїм делегатом на Золотопотіччину в 1904 році. В 1908 році разом із іншими членами "Просвіти" він заснував читальню, а в 1910 році створено бібліотеку та організовано аматорський гурток.
На той час в просвітянському осередку налічувалось 50 чол. Книжковий фонд поповнювався за рахунок жителів містечка. Бібліотекар працював на громадських засадах.
У 30-тих роках XX століття біля церкви було збудоване нове приміщення "Просвіти". У тому приміщенні, у кімнаті, що справа від входу, була розміщена бібліотека.
У 1939 р. з початком більшовицької окупації значну частину літератури розібрали по домівках найбільш свідомі жителі містечка. А бібліотеку поповнили багатотомні твори Леніна і Сталіна.
Під час німецької окупації твори Леніна і Сталіна були вилучені з бібліотеки.
Найдавнішим культурним центром Золотого Потоку була ратуша.  У 20-30рр. минулого століття приміщення ратуші використовувалось поляками і називалось "дом кулка народовего..." ( що означає " дім кола народного").
У 1944р. бібліотеку перенесено в приміщення ратуші - праве крило. Бібліотека ділилась на два відділи: дитячий і дорослий. Завідоючою Золотопотіцької зональної бібліотеки працювала  Каспіна Лєна Борисівна, яка незабаром виїхала в Польщу. а в дитячому відділі працювала Савірко Юлія Василівна(1954р.)
У 1963 р., коли розформували Золотопотіцький район, бібліотеку перенесли в сусіднє приміщення - приміщення колишнього банку. Раніше це був приватний будинок адвоката Маргулеса, збудований в 1930-тих роках.  У 1944-1963рр. в цьому будинку знаходився банк. А з 1963р. і по даний час знаходиться біблотека. Савірко Юлія Василівна продовжувала  працювати в бібліотеці, а згодом там працювали:
-Бляхарська Марія
-Гайновська Розалія
-Дутчак Оксана
-Шеферович Лєна
-Галь Ганна
-Леськів Галина
-Бучинська Світлана
На даний час працюють Добринська Марія та Шестопалко Люся.
У 2007р. перекрито дах бібліотеки. А в 2010 році зроблений капітальний ремонт.
Книжковий фонд бібліотеки становить   19272  примірники. Послугами бібліотеки користується 1001 користувач.
В бібліотеці створений народознавчий куточок "Світлиця".   Працює жіночий клуб за інтересами "Спілкування для душі", проводяться  цікаві зустрічі, літературні вечори, обговорення книг, вечорниці. виставки народних умільців, дитячі свята, можна скористуватися послугами інтернету.
В бібліотеці затишно, тут завжди раді користувачам.

Немає коментарів:

Дописати коментар