середу, 22 березня 2017 р.

Дитина у звичаях українського народу

Навесні,  19 березня повертаються на свою батьківщину - українську землю лелеки.
За народним повір'ям бузьки приносять на своїх крилах холод і навіть сніг.
До лелек в українців ставлення особливе. З ними пов'язано чимало народних вірувань та легенд. Досі існує така прикмета: якщо побачиш одного бузька, то цілий рік будеш сам, двох - будеш у парі. 
Лелека - один із символів України,  Часто ці прекрасні птахи селяться по сусідству з людським житлом, і господарі, на подвір'ї, яких вони гніздяться, переконані  - бузьки приносять щастя удачу і добробут.
Одна із легенд розповідає про випадок, який стався в часи набігів монголо-татар. Козаки тоді йшли захищати від ворогів свій край, а вдома залишалися жінки, діти та старі люди. Татари брали в полон українок, дітей і літніх людей, зачиняли їх в хатах й так спалювали цілі села. І от над одним селом кружляла велика зграя лелек. Старі люди почали зав'язувати малюків у пелюшки і подавати через вікно птахам.  Бузьки брали їх в дзьоб і відносили в безпечне місце.  Звідси і походить назва  "дітей приносять лелеки". 
Всі ми знаємо, що діти народжуються від кохання, але українці і досі поетично висловлюються: "Дітей приносить лелека".  
В нашій бібліотеці на черговому засіданні клубу за інтересами відбулася розмова "Дитина в звичаях українського народу."
В розмові взяли участь фахівці: лікар-гінеколог Люба Степанівна Стасюк, вихователі Ольга Омельянівна Чернега та Рома Тарасівна Кордівська, соціальний працівник Ольга Степанівна Калинюк  та члени клубу.
Звичаї та обряди при народженні дитини, допологові звичаї, власне пологи, хрестини, охоронні та очисні обряди для матері та дитини, обрядові дії, що знаменують приєднання дитини до роду, до сім'ї, колективу - питання, які обговорювались членами клубу.
Даний  комплекс  обрядів є досить розвиненим.  Вірування пов'язані із вагітністю і народженням дитини, надання імені дитині, святкування народин, вибір кумів, хрещення та перший постриг відображають тісний взаємозв'язок людини з природою. Застереження і забобони спрямовані на забезпечення щасливих пологів і бажання виростити здорову дитину.

Немає коментарів:

Дописати коментар