понеділок, 5 лютого 2018 р.

Зимові посиденьки у бібліотеці

 
Йордан з цілющою водою










В народі кажуть: "Зима прийшла - празників принесла"
 І справді жодна пора року не радує нас таким різномаїттям свят та обрядів, як зима. Дівочі ворожіння, парубоцькі витівки, колядування,щедрування, віншування захоплюють нас у чарівний світ мрій і сподівань, кличуть із далеких доріг до батьківської хати, гуртують за святковим столом.  Земля в цей час відпочиває, а народ має час для душевного очищення, радісних турбот та веселих розваг.
В грудні ми відсвяткували Введенн в храм Пресвятої Богородиці, Катерини, Андрія, Варвари та Миколи Чудотворця. Новий рік офіційно відзначаємо першого січня. Раніше зустрічали за юліанським календарем (тепер це з 13 на 14 січня).
Головними в зимовий період є три празники: Різдво Христове, Святого Василя, та Водохреща.
Присутні, які завітали до нас у бібліотеку на зимові посиденьки спільною молитвою прславляли новонародженого Ісусика - колядували, віншували, щедрували.
Завітали в бібліотеку традиційні  "Меланка та Василько". Вони зуміли розважити і розвеселити гостей свята.
Але як співається в коляді: "А той третій празник - Святе Водохреща". Хрещення Господнє - третє і завершальне велике свято різдвяно- новорічного циклу, яке в народі має назву - Йордан.
Цього дня освячують воду, адже  опівночі з 18 на 19 січня вода набуває цілющої сили.
Про силу йорданської води, її значення, використання, традиції в цей день, повір'я, народні прикмети, а також про святкування всіх зимових свят  розповіла гостям зимових посиденьок бібліотекар Марія Добринська.
Ще не встигли пройти свята, як скоро вони відходять.То ж здоров'я всім, миру і дочекатись Різдва наступного року.

Немає коментарів:

Дописати коментар