вівторок, 29 грудня 2020 р.

Без калини нема України!

 Кожен народ має свої святині, свої символи. Є вони і в нашого українського народу і особливу роль серед них відіграє КАЛИНА.

Калина - етнонаціональний символ України, що уособлює красу, безсмертність роду, вогонь, національне відродження, кров,  кохання, материнство,  жіночність, життя, нашу культуру, любов до Батьківщини. Калина – це символ нашого краю та всього українського народу, Це віра в те, що не дарма пролито кров за волю,. Калина уособлює все те святе, що тримає нас на землі, що робить нас людьми..

 З давніх давен на Україні шанують цю рослину.Не було хати, біля якої б не пишалася червона калина. А коли зацвіте калина білим цвітом, дівчата прикрашають нею коси. Восени, коли кетяги калини дозрівали, їх вішали попід стріхою, і хата стояла неначе в намисті.

 Обов'язковою калина була і в весільному обряді. нею прикрашали коровай та вінок нареченої.

 З калиною приходили привітати молодих батьків з народженням дитини. Приносили хліб як символ достатку, гроші як символ богатства і калину як символ краси і здоров'я.

Важливе місце відводила цій рослині медицина.Чай з калинових ягід - найкращий засіб від застуди. А ягоди калини покращують роботу серця, діють заспокійливо, лікують від задушливого кашлю,від підвищеного кров’яного тиску, полощуть горло при ангіні, “Червона калина від ста хвороб лікує”  - говорить народна мудрість

Кісточка калини має одну особливість — кісточку в формі серця. Жодна рослина не має подібної форми.

 Тож бережіть калину, посадіть її біля своїх осель на щастя, на добро, на любов і славу нашій Україні!



Немає коментарів:

Дописати коментар