середу, 1 грудня 2021 р.

Стежками Кобзаря

 


Життя Тараса Шевченка пов’язані з Тернопільським краєм. Славетний українець побував на Тернопільщині 175 років тому - в жовтні-листопаді 1846 року. Закінчивши Академію мистецтв у Петербурзі, Тарас Григорович почав співпрацювати з Археологічною комісією. За її завданням він подорожував по Чернігівщині, змалював краєвиди Києва. З вересня 1846 з дозволу Київського, Подільського і Волинського генерал-губернатора Д.Г.Бібікова, Т.Шевченко відправляється в Волинську губернію (в яку входила і Тернопільська область)

На Тернопільщині поет побував у Вишнівці, Почаєві, Кременці.
Свої спогади про Вишнівець, Тарас Григорович залишив у повістях “Музикант”, “Близнецы”. З Вишнівця Тарас Шевченко поїхав у Почаїв. Про перебування в Почаєві Тарас Шевченко залишив виконані акварелі:
“Почаївська Лавра з півдня”
“Почаївська Лавра зі сходу”
“Вид на околиці з тераси Почаївської лаври”
“Собор Почаївської Лаври” (внутрішній вигляд).
В Кременці Шевченко відвідав Кременецький ліцей, в якому була астрономічна обсерваторія і бібліотека з фондом близько 50 тис. книг (1500 видано до 1500 року). Серед викладачів гімназії були Евзебіум словацький (батько поета Юліуша Словацького, який народився в Кремінці), Александер Міцкевич (брат Адама Міцкевича).Відвідав Тарас Григорович і комплекс будівель Богоявленського монастиря (побудований на поч.. 17 ст.), монастир Франціскіанців (1636), “кременецьких близнюків”.
Шевченку розповідали, що Кременець в різні роки відвідували відомі люди: 1702 – церковний і громадський діяч, письменник Феофан Прокопович, 1750 – філософ, поет Григорій Сковорода, 1831 – російський етнограф В.Даль.
Перебуваючи на Тернопільщині, Тарас Шевченко слухав і частково записував народні пісні, думи, легенди, перекази. Свої спогади він використав при написанні повістей, поем, віршів.

Немає коментарів:

Дописати коментар