пʼятницю, 16 грудня 2016 р.

Вечорниці з... павуком

 Напередодні свята Андрія в Золотопотіцькій  бібліотеці з успіхом відбулися українські вечорниці з майстер-класом. Здавалось розсунулися рамки часу і учасники вечорниць поринули в старі-добрі часи. 
Присутні згадували як проходили вечорниці в давнину, як дівчата гадали, які збитки робили хлопці в цей день, співали, розказували цікаві історії із життя. 
З допомогою розповіді Степана Шайновського кожен мав можливість спробувати прясти. 
Жінки і дівчата були зайняті іншою роботою - вони виготовляли різдвяний павук. Павук - традиційна прикраса української хати на різдвяні та новорічні свята виготовлена із десятків або сотень соломяних трубочок. Сьогодні основним символом новорічних свят є ялинка. А наші предки прикрашали павуком свою оселю ще до того як лісова красуня завоювала головну роль на зимових святах.  Соломинка до соломинки і утворився трикутник, а з трикутника ромб. А дальше показувались контури павука. Технікою виготовлення цієї новорічно-різдвяної прикраси поділилася Стрільчук Ганна. Спільними зусиллями  Кушицької Оксани, Василинюк Оксани, Захарійчук Оксани, Стрільчук Ганни, Шестерняк Марії, Кузевич Ольги  павук був виготовлений.  А як виготовити різдвяного павука власноруч в кінці  розказала Кузевич Ольга Григорівна. Різдвяного  павука вважають оберегом.








Немає коментарів:

Дописати коментар