пʼятницю, 28 липня 2017 р.

Барви вишитих рушників


Вишиваний рушник… Наш добрий оберіг. Національний символ. Він передається з покоління в покоління. Про нього і досі ходять легенди, його оспівують в народних піснях.
В українських народних обрядах рушники є символом злагоди, краси. Вишивали їх до кожного свята, будь-якої урочистої події. Український рушник прийшов до нас з давніх часів. Колись без вишитого рушника не обходилось жодне свято в родині.
Без рушника, як і без пісні, не обходилося жодне народження, одруження, поховання людини. Рушником перев'язували на весіллі руки молодим, з хлібом-сіллю зустрічали на рушнику дорогих гостей.
Рушник - одвічний оберіг українського народу, захисник дому, сім'ї, всього роду.
Величезну роль мав рушник, який давала мати сину, що вирушав у далеку  дорогу. Адже саме рушник оберігав від лиха.
Але народ використовував рушник не тільки на свята. Ознакою охайності, працьовитості кожної господині була прибрана хата і чистий рушник.
І сьогодні в домівках українців можна побачити рушники. Це не тільки прикраса. Пломеніє червоний колір, сумує чорний, і вічною святою білиною сяє тло рушника. Торкнись долонею рушника, і ти ніби полинеш над світом, де так тісно обійнялися любов та журба.
Сьогодні вишиваний рушник залишається скоріше символом, ніж чимось звично побутовим. Але цей символ несе в собі весь досвід українського народу, його культуру, є символом України.
Недарма його прославляли Тарас Шевченко, Павло Тичина, Андрій Малишко.
23 липня Золотий Потік святкував День села. З нагоди цього свята в селищній бібліотеці була влаштована виставка вишитих рушників народних умільців Золотого Потоку. Роботи на виставку надали: Марія Гірняк, Оля Гавлік, Ірина Подолян, Надія Мукан, Наталя Капуш, Ірина Стовпюк, Галина Прончук, Галина Панкевич, Людмила Велетик, Люба Стасюк, Ольга Калинюк, Леся Лебухорська. Ці односельці представили на виставку рушники з сучасною вишивкою. Вабили око своєю різноманітністю серія весільних рушників. Також були на виставці роботи наших бабусів - старовинна вишивка.
Вишитий рушник - неоціненний скарб. в хрестиках і стібочках якого вкладено багато тепла, любові, радості, які примушують завмирати серце і тішити душу.
Український вишитий рушник пройшов крізь віки, і сьогодні символізує чистоту почуттів, глибину безмежної любові до своїх дітей, до всіх, хто не черствіє душею.


Більше фото ТУТ

Немає коментарів:

Дописати коментар